Várkonyi István

Általános Iskola

ISKOLÁNK TÖRTÉNETE


Szünetben az udvaronA mai Széchenyi téren egykor gabonapiac, disznópiac és állatvásár állt, a Jászberényi út és Kossuth Ferenc utca között öreg lakóházak rogyadoztak. Ezen a területen az akkori városfejlesztési tervekben szerepelt egy új, a kor igényeinek megfelelő lakótelep megépítése. Mivel ugyancsak ennek a területnek szélén már szinte összedőlt a körzet alsó tagozatos diákjainak nevelését-oktatását szolgáló "Csengettyűs iskola" épülete, a Városi Tanács Művelődési Osztálya úgy döntött, hogy ennek helyén felépít egy méreteiben is megfelelő, korszerű iskolát.1962 őszén ki is tárhatta kapuit a Széchenyi téri Általános Iskola, a mai alsó tagozatunk épülete, amelyhez tartozott még körzeti iskola a Szűcs-telepen, a Kálvária temetővel szemben a Széchenyi úton és Kenderföldön. A cifrakerti, Jászberényi út, Törteli út környéki tanyavilágban élő családok gyermekei is iskolánk igazgatása alá tartozó tanyasi iskolákba járhattak. Már az indulás időszakában megszervezték a napközit is, amelynek a Kossuth Ferenc utca 21. szám alatti épület, majd egy régi Rákóczi úti épület, s jelenleg az alsó tagozatos Széchenyi úti épület ad helyet, illetve igény szerint felső tagozaton is szervezünk napközit vagy tanulószobát. A Rákóczi úti napközis épület helyére épült iskolánk felső tagozatának ma is otthont adó épülete, amelyet igényesen megépített új szárnnyal bővítettek 2002-ben.
 

KOMPLEX MATEMATIKATANÍTÁS - EMELT SZINTŰ MATEMATIKAOKTATÁS

 

Az ország sok általános iskolájában az 1960-70-es években különböző kísérletek folytak a matematika tanításában. Iskolánkban az első hetedik osztály az 1973/74-es tanévben kapcsolódott be a komplex matematikatanítási kísérletbe. Akkor matematikát Fritz Nándorné, Kiss Sándor, Sebók Pál és Darányi János tanított tagozatos szinten. A tagozatos osztályok heti 7 órában tanultak matematikát. Az ilyen osztályokban tanuló diákok sok olyasmivel foglalkoztak, amit mások csak három-négy osztállyal később tanultak. Mégsem érezték nehéznek ezt a tananyagot, mert változatos munkaformákban, érdekes szemléltető- és munkaeszközök segítségével sajátíthatták azt el. Ezek a gyerekek szerették és várták mamatematikaórákat. A hatás hamar érzékelhető volt. Évről évre kiváló eredményeket értek el az ország jelentős tanulmányi versenyein. Néhány év múlva az alsó tagozat is bekapcsolódott a munkába. Már első osztályban elkezdődött a korszerű matematika tanítása. A kiváló tanítónők nagyszerű eredményeket értek el kis tanítványaikkal a matematika megszerettetésében és ismeretében. Az iskola tantestületének meggyőződése, hogy ha ezt a tantárgyat érdekesen, változatosan tanítja, a gyerekek szívesen és eredményesen tanulják, és későbbi munkájukat is eredményesen befolyásolja az iskolában elért siker és megtanult ismeret. Napjainkban is évfolyamonként egy osztályban emelt szintű matematikaoktatás folyik, amit kiegészít az emelt szintű idegen nyelvi képzés évfolyamonként egy-egy osztályban angol és német nyelvből. Az eredmények jelenleg is megnyugtatóak, diákjaink jól szerepelnek a tanulmányi versenyeken, és szívesen fogadják a tőlünk érkezőket középiskolákban is, az első osztályokba pedig folyamatosan elég jelentős a túljelentkezés.


Bethlen Gábor Alap

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Akadálymentesített intézménykereső
(út a közzétételi listához)

Felíratkozás hírlevélre

Semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Felíratkozás hírlevélre

155

Határtalanul!

Bethlen Gábor Alap Családinfo - Együtt lenni jó Boldog iskola Tanulni élmény! Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Együttműködési Alap Adatkezelési tájékoztató

Régi honlapunk