enaploemail
facebookgaléria

Fenntartható fejlődés

2017.10.20.
Október 23. Nemzeti ünnep - megemlékezés
~
2017.10.26.
Suli TV adása
~
2017.10.26.
Vízi világ kiállítás - alsó tagozat
~
2017.10.26.
Ausztriai nyelvi tábor, szülői értekezlete
~
2017.10.27.
Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap
~
2017.10.27.
I. Suli -buli az alsó tagozaton
~
2017.10.30.
Őszi - szünet ( október 30- november 3.)
~
00269320

Öko programunk

Iskolánk egyik fontos célja, hogy tanulóinkban környezetvédő attitűdöt alakítsunk ki, mivel szűkebb és tágabb környezetünk megőrzése érdekében ez elengedhetetlen. Ennek érdekében rendszeresen szervezünk programokat, végzünk közösen olyan tevékenységeket amivel közelebb kerülhetünk céljainkhoz.

Egész éves feladataink:

 • Az ÖKO iskola program folytatása
 • Pályázat az "Örökös Ökoiskola Cím" elnyerésére
 • Szelektív hulladékgyűjtés alsó és felső tagozaton 
 • Városi rendezvényeken való részvétel
 • A jeles napok nyomon követése
 • Bekapcsolódás a DÖK programjaiba ( Zöld diákönkormányzat)
 •  Tanulóink környezettudatos magatartásának alakítása, formálása
 • Az iskolai honlap folyamatos frissítése
 • Az Energia-járőr szolgálatot beindítása alsó tagozaton is
 • Az éves témanapok aktív megszervezése
 • Túrák
 • Békamentés
 • Madarak fokozott védelme
 • A hagyományteremtő „Tiszta víz” verseny megrendezése
 • Öko táborok megszervezése

A Környezetvédelmi munkaközösség dokumentumainak letöltéséhez kattintson a feliratokra 
( .pdf formátum )

Környezetvédelmi csoport munkaterve 2015_16

Környezetvédelmi csoport beszámoló 2015-16

Környezetvédelmi Munkaközösség munkaterv 2016-2017

Környezetvédelmi Munkaközösség munkaterv 2017-2018

   1  2  3  4   

Papírgyűjtés a Várkonyiban

Papírgyűjtés, műanyag kupakok és PET palackok gyűjtése zajlik iskolánkban.

Autómentes napon jártak a 2.t osztályosok

Szeptember 22-én a Várkonyi iskola 2.t osztálya részt vett a városi autómentes nap eseményein. Láttak kutyás bemutatót, volt ujjlenyomat vétel,színezős feladatok,tesztek és kiállítás, amelyen nagyon jól érezték magukat. Az autómentes nap célja, hogy az önkormányzatot a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra a környezetbarát városi közlekedés előnyeire kerékpáros, gyalogos közlekedésfejlesztés szükségességére továbbá más megvilágításban, autómentesen mutassa meg a városközpontot, vagy annak egy részét.

Szemétszedésen jártak a Várkonyisok

A Várkonyi iskola az idén is csatlakozott a "TeSzedd" akcióhoz.

Alsó tagozaton a 3-4. évfolyam környezetvédős osztályaiból, közel 120 gyerek dolgozott lelkesen az iskola környékének megtisztításán.

A felső tagozatosok közel150 résztvevővel, szintén az iskola környékét és a Gubody parkot tették rendbe. Sőt a nyolcadikos matematika tagozatos osztály a Gerje parton szedték össze a szemetet.  A zöldterületek szebbé, tisztábbá tétele mellett vitathatatlan értéke, hogy a tanulókban erősíti a környezettudatosságot, a felelősség vállalást a környezetünk iránt.A felső tagozatosok közel150 résztvevővel, szintén az iskola környékét és a Gubody parkot tették rendbe. Sőt a nyolcadikos matematika tagozatos osztály a Gerje parton is össze szedték a szemetet. A zöldterületek szebbé, tisztábbá tétele mellett vitathatatlan értéke, hogy a tanulókban erősíti a környezettudatosságot, a felelősség vállalást a környezetünk iránt.

ÖKO-TÁBOR 2017.

Idei  ÖKO-táborunkat 2017. július 03-07-ig tartottuk 48 környezettudatos gyermek részvételével.

Hétfőn a Geréby Kúria és Lovasudvarban töltöttünk egy kellemes napot, ahol lovaskocsikáztunk, lovagoltunk, strandoltunk és játékos sportvetélkedőt tartottunk. Ebédre gulyáslevest és palacsintát szolgáltak fel nekünk. 

Kedden  Budapestre utaztunk.  Sétát tettünk a Kopaszi gáton,  délután megtekintettük az Országház csodálatos épületét.

Szerdán Szilvásváradra kirándultunk, ahol az erdei kisvasúttal felmentünk a Fátyol-vízesésig. Lefelé természetesen gyalog jöttünk, és közelről is megfigyelhettük a Szalajka-völgy csodálatos növény- és állatvilágát.

Csütörtökön Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban töltöttünk el egy felejthetetlen napot. Csónak túrát is tettünk, mely alatt megismerhettük a Tisza-tó rendkívül gazdag növény- és állatvilágát.

Pénteken, a tábor zárására a Kecskeméti Vackor Vár Erdei Iskolában került sor. Kiadós sétát tettünk a Nyíri erdőben, egy tapasztalt erdész vezetésével. Megismerhettük  a teknőkészítés és a kenyérsütés folyamatát, majd minden résztvevő elkészítette saját kenyerét J. A délután számháborúzással  és játékkal telt. A nagy melegben  elfogyasztottunk egy hűsítő jégkrémet és lezártuk az élményekben gazdag idei ÖKO tábort.

 

Gál Ildikó és Monori Anita táborszervezők

Fecskebarát iskola lett a Várkonyi

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei helyi csoportja és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány a pedagógusok segítségét kérte az ország fecskeállományának felméréséhez.

A kezdeményezéshez a ceglédi Várkonyi István Általános Iskola, mint Örökös Ökoiskola is örömmel csatlakozott, hiszen a fecskék védelméhez elengedhetetlen az állományuk ismerete, ami nem egyszerű.

A felmérés célja volt, hogy minél több fészkelőhelyet megismerhessünk.

A programban való aktív részvételért a Várkony István Általános Iskola „ Fecskebarát iskola” lett. 

Kirándult a 4.a osztály

A Várkonyi István Általános Iskola 4.a  osztálya Poroszlón a Tisza- tavi Ökocentrumban járt.  

A vidám nap keretében kutatták az "Eltűnt erdőket", simogatták az állatokat, a kilátóból gyönyörködtek a táj szépségében. Természetesen a vízi játszóteret is kipróbálták a diákok. Felejthetetlen élményekkel gazdagon tértek haza.

Szépül a Várkonyi udvara

Pénteken délután a tanulmányi munka megkezdése előtt, Gór Marianna tanárnő irányításával virágültetéssel igyekeztek a diákok szebbé varázsolni a Várkonyi iskola udvarát.

Föld napja projekt a Várkonyi iskolában

2 napos program keretében emlékeztek meg a Várkonyi iskola alsó tagozatos diákjai a Föld napjáról. Minden reggel néhány percnyi zene meghallgatásával hangolódtak rá a projektre. A gyerekek és a tanító nénik ezeken a napokon zöld színű felsőben jöttek iskolába. 2017-ben az év fája a vadalma. Ehhez kapcsolódóan előzetes feladatként plakátokat készítettek az osztályok és az alma fontosságára hívták fel a figyelmet. Április 25-én délután  Bimbó Brigitta, a Vackor Vár Erdei Iskola erdésze tartott érdekes előadást a gyerekeknek Sakáltanya címmel. Április 26-án délelőtt forgószínpados formában a Föld napjával kapcsolatos játékos feladatokat oldotta meg az osztályok. Tisztasági versenyt is hirdettek, mely során a diákok összefogva szépítették tantermüket. A projekt zárásaként minden osztály ajándék cd-t kapott.

                                                                                  Gál Ildikó és Lángi Anikó szervezők

Fenntarthatósági témahét

A Föld Napjához kapcsolódóan iskolánk részt vesz a Fenntarthatósági Témahéten. Hétfőn a hetedik és a nyolcadik évfolyamból nézhették meg az érdeklődők az Özönvíz előtt című filmet, ami a globális felmelegedés okait és a helyzet megoldását kutatja. Kedden az ötödikesek és a hatodikos diákok fűfejet készítettek.

Föld napja

2017. április 21-én pénteken iskolánk 3. a osztályos tanulói részt vettek a Farmoson megrendezésre kerülő Föld napi rendezvényen, mely a Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet támogatásával valósult meg. A Vízparti Élet Háza előtti területen kiállítói standokat tekintettünk meg. Néhányan a teljesség igénye nélkül: Magyar Nemzeti Parkok, Országos Meteorológiai Szolgálat, Herman Ottó Intézet , Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Növényi Diverzitás Központ, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és még sok érdekes kiállító. A standokon érdekes feladatokkal, újságokkal, kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket és ajándék facsemetét is kapott, aki el tudja majd megfelelő helyre ültetni. Láthattunk két magyar szürkemarhát is. Kulturális programban sem volt hiány, mesejátékot láthattunk a Land of Music előadásában. A gyerekek kedvenc meséinek legnagyobb slágerei csendültek fel, természetesen ÖKO köntösbe öltöztetve JHazautazás előtt pogácsával, üdítővel és almával vendégelték meg a vendégeket. Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a programnak.

                                      Gál Ildikó és Zakarné Kökény Ágnes tanító nénik

   1  2  3  4